No. 46, Special: Vechten voor Waarde

De Kracht van de Community

1. Welkom bij IBTVGids nummer 46! – Redactioneel: ‘Er zit zat geld in die badkuip, zát!’

Community, Corporatie, Vereniging: wonen, energie, buurthuizen, groen – mooie zaken om je omheen te verzamelen. Vooral doen. Een belangrijk fenomeen, burgerkracht, niet in de laatste plaats met de Gemeenteraadsverkiezingen van 16 en 17 maart in het vooruitzicht. Daarom staan communities en burgerinitiatieven centraal in deze IBTVGids Special.

Een community kan je ook zien als het marktplein waar actieve bewoners, de gemeente, welzijn, corporaties, ondernemers en fondsen samen komen in de hoop om gemeenschappelijke waarden te vinden. Daar gaan we deze week ook vanuit wanneer we; De Verrijkers ruim het podium gunnen. Zij zien het begrip community breder en denken dat die visie sneller leidt tot een mooier Amsterdam. Hoe? Lees verder.

In ons liveprogramma op donderdag 3 februari om 16.25 op Salto 1, Youtube en Facebook laten we zien waar dat om draait. Eerst gaat de IBTVdocumentaire Vechten voor Waarde in première. Quote: ‘Er zit zat geld in die badkuip, zát!’. Daarna gaat Aura de Klyn live in gesprek met Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken, Democratisering), Munish Ramlal (Ombudsman Amsterdam) en communityleaders en experts uit het werkveld. Met live muziek en filmpjes.

Oh en vergeet niet: op Salto 1 (op je gewone TV én via Salto.nl) bieden we de Amsterdammers elke zaterdag om 00:00, 16:30 en 22:00 telkens een nieuw programma’s van een half uur aan. Deze zaterdag: Die Mango Show met Sylvester, Op de Poef met Jeroen Kleuters en Sonic 6 Live. En we draaien intussen met maar liefst 45 ‘shorts’ (korte filmpjes van rond de 5 minuten) in de Salto-carrousel. Die zijn de hele dag en nacht te zien. Kijken dus.

IN DE VOLGENDE IBTVGIDS No. 47: Flevopoort, Samen of Alleen? Indische Buurtmuseum in de Hermitage, Internationale Vrouwendag Oost en KIESPIJN: De Verkiezingsshow.

IBTV: Lokaal is het Verhaal!

Foto: Ramona Falkerenreck, Indische buurt festival 2021

INHOUDSOPGAVE
1. Redactioneel

2. IBTV DOC Vechten voor Waarde: wat is professioneel?
3. IBTV en Bewonersinitiatieven: een overzicht.
4. IBTV KIJKERSTOP10: De Best Bekeken CommunityShows!

2. IBTV TALKSHOW: De Kracht van de Community – Vechten voor Waarde IBTV DOC filmde voor De Verrijkers vier gesprekken rond bewonersinitiatief Life & Style uit de Amsterdamse Indische Buurt. De initiatiefnemer, de gebiedsmakelaar, de teamleider participatie en de welzijnsdirecteur praten openhartig over (de grenzen van) informeel wijkprofessional zijn: wanneer ben je dat? Draait dat om diploma’s? Om hoe groot je achterban is? Om 24/7 bereikbaar zijn? Om ‘output’? Om ‘toeleiding’? Om het aantal werkuren? Om geld? Over passie, poen en passeren, over systeem en mens. Kijk hier naar de trailer!

Foto: Nasr Mohamed

Daarna voegen de Verrijkers de daad bij het woord bij de opvolgende talkshow. Hoe kijken zij naar het begrip community? En als bewonersinitiatieven zo uniek zijn dat er in geïnvesteerd zou moeten worden, wat maakt hen dan zo uniek? Aura de Klyn leidt het gesprek tussen wethouder Rutger Groot Wassink, ombudsman Munish Ramlal en communityleaders Hussaine elHmimou, Ouarda elMorabet en Nadia Aktaou. Experts Yehudi van de Pol, Tim Doornewaard en Erik van de Langkruis praten mee aan tafel. En misschien schuift stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter ook nog aan. KIJK HIER NAAR DE TALKSHOW!

3. Bewonersinitiatieven in Beeld bij IBTV: een overzicht.
IBTV startte ooit met haar praatshows door tijdens de tweede coronagolf 6 weken lang wijkinitiatieven en artiesten in het zonnetje te zetten. Acht shows lang communityleaders en muzikanten en Spoken Word artiesten uit Oost in je woonkamer, met natuurlijk ook meteen een dialoog over nut en noodzaak van zulke initiatieven. Kijk er hieronder enkele terug:

A. TRAITEUR OF IN DE RIJ? INFORMELE VOEDELBANKEN IN CORONATIJDEN.
Een sterk voorbeeld van spontane community-ontwikkeling zonder regulering van bovenaf. Amsterdam Oost stond meteen pal bij het begin van de coronacrrisis. Maar liefst vier bewonersinitiatieven boden elk op eigen wijze eten aan aan hen die het hard nodig hadden. Tim Doornewaard van Het Keukencollectief verbond ze organisatorisch met elkaar. We interviewden ze hier uitvoerig.

B. HOE RIJK IS DE WIJK?
Dat communities ook voor de camera geen blad voor de mond nemen zagen we bij deze show. Bij dit thema progamma over de verschillen tussen arme en rijk in Amsterdam Oost stak voor het eerst de kwestie van het waarderen en belonen van communityleaders en hun organisatie de kop op. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter werd het vuur na aan de schenen gelegd door vooral Malika Frindi van Dappere Dames, Shazia Russo-Ishaq van MOI en Ouarda el Morabet van Life & Style. Dat bracht de politicus tot een primeur: die avond kondigde hij aan een tweede pot met geld voor corona-initiatieven te openen. Kijk hier hoe dat ging.

Ook recenter lieten we deze zaak niet los. In Amsterdam zijn bewonersinitiatieven zo aanwezig dat ze bij zo ongeveer elk thema een rol spelen.

C. NIEUWE INITIATIEVEN
Corona bleef, maar dat remde de bewoners niet. Op het door ons live uitgezonden Indische Buurt Festival 2021 zagen we meer dan 15 nieuwe organisaties voor de camera verschijnen. In de voorbereiding maakten we met drie van hen een special: BuurtKringloop, Caravan Crew en PixelPolly. Op het Indische Buurt Festival op het Timorplein kwamen ondanks de zware coronarestricties 750 buurtbewoners af. Kijk hier hoe die hele dag verliep.

4. IBTV KIJKERSTOP10: De Best Bekeken CommunityShows!

BEST OF IBTV

Alle shows zijn on demand te zien op YouTube, Facebook en op SALTO.

1. Schoonheid & Troost. Met The Jones! Bands en initiatieven, initiatieven en bands.
2. Indische Buurt Festival Promoshow Zijn het de vrolijke gesprekken met initiatieven? Misschien de aanstekelijke host Sassy Smit? Of de feestrock ’n roll van The Boogie Dogs? 
3. UptempoNight Met Sheila’s Soul! Initiatieven aan het woord, afgewisseld met lekkere vlotte live popmuziek.
4. De buurt komt thuis StoryTelling, performance, initiatieven en muziek: een volle avond met Los Poettes, Pit Hermans,Tour de Chant en nog veel meer!
5. De Wijk Spreekt Shafia Ali, Wijkkunde en veel bekeken Spoken Word optredens van onder andere Aurora Guds, Eelco Couvreur Marijn Sterre Huijers en gitaarduo KRIS.

6. Live Indische Buurt Festival 2021 Een superzonnige dag in september, 45 bewonersinitiatieven, 20 kunstenaars, 5 muziekacts en 750 bezoekers!
7. Hoe Rijk is de Wijk 2 Het spraakmakende vervolg op het eerste deel. Nu met veel publieksinbreng! Is er al wat verbeterd sinds toen?
8. IBTV Kickoff Show Met Leerorkest, Culturele Apotheek, Groene Buren, KrimpClub en 1,5 Meter BinnentuinSessies.
9. Wat maakt de Indische Buurt zo bijzonder? Kenners aan het woord.
10. Toen Nu Straks Show over verleden, heden en toekomst van bewonersinitiatieven.

Siebe de Pigning Zegt: “Unieke waarde, wat kost dat?”

Wil je een uitzending bijwonen? Dat kan, coronaproof en op donatie. Check alle evenementen op Facebook bij @ibtvwijk en meld je daar aan, of mail je belangstelling naar cultopia@xs4all.nl! Enne… mail ons absoluut je film- of TV-ideeën, want jij doet mee! Of nog beter: kom gewoon langs in onze studio aan het Obiplein 115 voor een kop koffie en een goed gesprek over wat jij bij ons op de buis wilt brengen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s